Razgovor s Doroteom Škrabo u riječkoj Filodrammatici: "Umetničke prakse u doba digitalne reprodukcije"

Razgovor s Doroteom Škrabo u riječkoj Filodrammatici: "Umetničke prakse u doba d

Razgovor "Umetničke prakse u doba digitalne reprodukcije" sa umetnicom i dizajnerkom Doroteom Škrabo, održaće se u organizaciji Drugog mora, u petak, 12. oktobra u 20 časova u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka).

 

 

 

Ovim razgovorom startuje višemesečna serija razgovora o netradicionalnim oblicima rada na internetu, pod nazivom "Banana Split Screen".

Autori koncepta, Leo Kirinčić i Dorotea Škrabo, će u narednim mesecima intervjuisati različite autore, umetnike i prekarne radnike čiji proces rada izlazi iz okvira normalnog i tradicionalnog, ili se često uopšte ne doživljava kao rad. Kroz razgovore će pokušati da saznaju na koji način autori oblikuju te procese, šta ih na to tera ili podstiče, i na koji način kompenzuju utrošeno vreme.

Kako ističu, „kao aktivni korisnici interneta i društvenih mreža, kontinuirano plivamo u moru sadržaja kojeg je svakim danom sve više. Skrolajući beskonačne količine informacija, gotovo se nikada ne pitamo tko taj sadržaj stvara, tko su ti pojedinci i na koji način koriste taj sadržaj za svoju ili tuđu promociju“.

 

Dorotea Škrabo (Skrabzi) je umetnica, dizajnerka i internetska zabavljačica koja se bavi fenomenima fotografije i videa na internetu, i istražuje nove medije, popularnu kulturu i umetnost, posebno u pogledu ograničenja društvenih mreža. U svojim kratkim video snimcima koje redovno objavljuje na internetu, kritički se obračunava s aktuelnim trendovima. Dela je izlagala, prikazivala i predstavljala na mnogim grupnim izložbama unutar i izvan Slovenije, i na samostalnim izložbama A šalim se (Kino Šiška) i Zabranjeno fotografiranje (Aksioma, Drugo more, UGM Studio). Rođena u Rijeci, trenutno živi i radi u Ljubljani, gde završava magistarske studije grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Ljubljani.

Kao umetnica koja u svom radu aktivno koristi društvenu mrežu Instagram kao medij izražavanja i sopstveni portfolio – što joj je između ostalog pomoglo u dobijanju posla umetničke direktorke u jednom slovenačkom start-up-u, Dorotea će u prvom razgovoru naizmenično preuzimati ulogu voditeljke i gošće, i otkriti kako doživljava svet Instagrama i koliko joj je on važan u poslovnom smislu.

Leo Kirinčić je student Medijskog dizajna na Univerzitetu Sjever. Radi kao dizajner vizuelnih komunikacija, s područjem interesovanja u tipografiji, izradi pisama i dizajnu interakcija. Dizajn ne ograničava na vizuelno oblikovanje već ga koristi kao alat za organizaciju i oblikovanje digitalnih i urbanih platformi, kao i za kritiku i društveni napredak.

Više o događaju možete saznati na web stranici Drugog mora i Facebook stranici događanja.

Ulaz je slobodan 

Organizator: Drugo more
Program podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Program je realizovan u okviru programa Refleks.
Prostorima Palacha, Filodrammatice i Marganova upravlja Savez udruga Molekula.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text