Re-dizajn: Stvaramo nove brendove

Stvaramo Nove Brendove

U saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i Privrednom komorom Srbije, SIEPA je pokrenula akciju „Re-dizajn: Stvaramo nove brendove“, sa ciljem da se redizajniraju pakovanja proizvoda namenjena izvozu. Ovaj projekat će pomoći uspostavljanju bolje saradnje između privrede i obrazovnih institucija, sa ciljem da se promoviše značaj i poboljša pakovanje domaćih proizvoda, ali i promovišu mladi dizajneri. Za dizajn pakovanja angažovani su studenti Više politehnike Beograd i Fakulteta primenjenih umetnosti, smera industrijski dizajn, koji su svoje znanje i umeće pokazali na primerima iz prakse.

Od trideset i pet privrednih društava koliko se prijavilo na konkurs, izabrano je pet proizvoda na osnovu poslovnih rezultata, prepoznatljivosti brenda, geografske raspoređenosti i sl.: Adonis – “Teasy” čajevi;  Midra Eko – “Ekosteril” sredstvo za čišćenje podova; Bogutovo – “Boa” donji veš ; Novitet Dunav- kućni tekstil od damasta; Vanja Lux- “Ovsy”, posni slani kreker. Ovih pet brendova dobilo je nova rešenja pakovanja, a studentska idejna rešenja mogu se videti u O3ONE-u 12. i 13. januara 2010. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
11:56 12/01/10

A ko nadgleda?

Super je akcija. Daje priliku za ozbiljno eksperimentisanje sa pakovanjem i to je jako dobro.

Ko je osoba koja ce da vodi racuna o tome da li je primenjena odgovarujca strategija, da li postoji relevantno istrazivanje koje bi bilo korisceno za precizan brif, da li postoji brif? Ko ce biti kreativni a ko umetnicki direktor projekta? Da li postoji mogucnost da se redizajnirani proizvodi zaista plasiraju negde gde postoji potreba za njima? 

Ivan Cosic's picture
Ivan Cosic
12:45 12/01/10

Jos jedna Siepina nepropracena akcija...

Jos jedan dokaz da Siepa radi po fazonu "Ko želi neka juri nas", na primer raspisali su konkurs za zaštitni znak Srbije na Expou 2010. Na sajtu nikada nije objavljeno nagrađeno rešenje, a ni vest o tome, do koje sam došao kroz vesti.

Tako i sada, da nije Designed-a ne bih ni čuo o ovom konkursu, ali avaj, već je dodela nagrada u pitanju, ne raspis konkursa. Imam utisak kao da nam draga agencija za promociju Izvoza raspisuje konkurse i daje nekim ljudima na uvid to isto i onda jedan event u O3ONE-u i to je to...

Sorry ali mislim da promocija naših proizvoda zahteva mnogo više.

admiror's picture
admiror
13:19 12/01/10

A preduzetnici?

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeca i preduzetnistva je u ovom slucaju potpuno iskljucila preduzetnike a konkurs usmerila na studente... nemam nista protiv da ucestvuju i studenti ali mislim da je malo neozbiljno poveriti tako kompleksan posao nekome ko nema iskustva i pri tome ti studenti nemaju ni podrsku iskusnih profesionalaca...

Sto se tice Siepe, mi smo prosle godine ucestvovali na konkursu za dizajn agencije i "kao" prosli konkus cime smo uvrsteni u grupu od 10 agencija koje bi trebale da rade dizajn za preduzeca koja su konkurisala za sredstva od Siepe za poboljsanje dizajna svojih proizvoda...medjutim, vise se niko od onda nije javio iz Siepe a telefoni koje sam zvala su bili nedostupni, na sajtu se nista zvanicno nije pojavilo, na mejlove niko nije odgovarao i nikakvi rezultati konkursa se nisu pojavili...kao ni angazmani...
I ovaj konkurs za studente sam nasla samo na sajtu Designed...

NMNj's picture
NMNj
00:04 13/01/10

student

Zdravo, evo da se javi i student koji je ucestvovao na konkursu :)

Po meni je normalno da je tesko moglo da se sazna za ovaj konkurs u vreme raspisivanja jer je zatvorenog tipa (ogranicen na studente primenjenih umetnosti i beogradske politehnike) Ja sam npr saznao preko plakata u skoli (politehnika).

Ako ste bili na izlozbi veceras sigurno ste primetili da pristigli radovi nisu ni malo naivni, bez obzira da li su studentski ili ne.

Sto se tice podrske profesionalaca, postojali su termini za konsultacije i korekturu kod profesora.

  Generalno, mislim da je u nasoj zemlji problem bas to sto studenti nisu cesce ukljuceni u ovakve akcije jer je veza izmedju studiranja i prakse veoma slaba. Ovo je bila odlicna prilika da se predstave novi talenti i na taj nacin uvedu u posao, uz sticanje iskustva.

I na kraju da se pohvalim da sam dobio nagradu za kreativnost (drugoplasirano resenje za proizvod Ovsi).

pozdrav

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
10:00 13/01/10

Posalji nam

Na zalost nisam bio ali bi bilo cool da nam posaljes to sto si uradio da objavimo...?

NMNj's picture
NMNj
16:41 15/01/10

PM

Vazi, poslao sam ti na inbox...

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
17:02 15/01/10

Jea

 Hvala

Objavicemo!

admiror's picture
admiror
19:42 13/01/10

Ispravka!

Izvinjavam se Siepi, pogresno sam upisala...nije bila Siepa u pitanju kod tog konkursa vec SEDP i USAID...

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
09:22 14/01/10

Hm

SEDP je zatvoren pre dve godine. 

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
13:18 12/01/10

Ima li u Srbiji mesto gde se

Ima li u Srbiji mesto gde se pojavi 15000 ljudi kojima je dizajn blizak - mesecno?

Da - Designed.rs

I ja prvi put sada cujem o ovom projektu. JBG!

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
16:38 13/01/10

Generalno postoji tendencija

Generalno postoji tendencija da se pomogne dizajnerima ali fale neki završni koraci, npr. SIEPA je pomogla Young Serbian Designers ali koliko sam saznao oni su im pomogli u promovisanju a dalje su prepušteni sami sebi.

Potrebno je da se ostvari bolja saradnja između dizajnera i privrednika. Naši dizajneri su dokazali da mogu da budu konkurentni u inostranstvu, to bi mogao biti naš izvozni proizvod, potrebna je bolja inicijativa i kvalitetniji menadžment i malo investicija, da stvari ne bi ostale nedovršene.

Nadam se da ove stvari u budućnosti neće ostati u senci.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services