Redizajn američkih novčanica Miloša Zlatanovića

milos zlatanovic, 100 dollar bill, 50 dollar bill, novcanica americkog dolara

Predstavljamo vam predlog redizajna novčanica od 50 i 100 američkih dolara, rad domaćeg dizajnera sa adresom u Čikagu - Miloša Zlatanovića.

Zlatanović je nedavno nagrađen nagradom renomiranog časopisa Print, za njegovo tipografsko pismo Kanibal, o čemu možete čitati ovde.

 

 


Novčanice od jednog i dva američka dolara su one koje su zbog svoje male vrednosti od njihovog uvođenja doživele najmanje promena, a koje su najčešće podrazumevale unošenje sigurnosnih elemenata. Sa druge strane, novčanice od 50 i 100 dolara su one koje su se istorijski potvrdile kao najomiljenije u krugovima krivotvoritelja, pa su zato mnogo češće doživljavale sitne ili veće izmene kako bi se njihovo krivotvorenje sprečilo. Ove promene ipak, u poslednjih nekoliko decenija skoro nikada nisu sa sobom nosile značajnije iskorake u pogledu dizajna, iako su pojedini dizajneri, vođeni promenama na evropskoj sceni, predlagali nekoliko različitih rešenja.

milos-zlatanovic-money

Miloš Zlatanović je uradio redizajn novčanica od 50 i 100 dolara. "Na aversu 100 dolara je Nikola Tesla, svetski poznatog naučnika i jednog od najvećih koje su Srbija i Amerika imale. Svojim neizmernim doprinosom razvoju čovečanstva zaslužio je da se nađe kako na srpskoj, tako i na američkoj valuti. Na reversu 100 dolara je Teslino osvetljavanje planete. Prikazan je jedan od najznačajnijih Teslinih izuma - Teslin toranj, uređaj za bežični i besplatni prenos električne energije. Taj projekat nikada nije realizovan u potpunosti, jer je investitor odbio dalje finansiranje.

milos-zlatanovic-money

milos-zlatanovic-money

Na aversu 50 dolara je Martin Luter King. Borac za ljudska prava i jednakost. Svojim zalaganjem i legendarnim "Imam san" (I have a dream) govorom, definisao je modernu Ameriku. Revers 50 dolara simbolizuje jednakost svih ljudi za koju se King zalagao."

milos-zlatanovic-money

Miloš Zlatanović, grafički dizajner. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Čikagu.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text