Remed @ Kulturni Centar LAB | Lančana Reakcija

Remed @Kulturni Centar LAB | Lančana Reakcija

Francuski street-art umetnik Remed, čiji je novosadski mural “Jedina istina” u martu misteriozno prekrečen, vraća se u Novi Sad da nacrta novi mural i to na Kulturnom centru Lab.

Remed će biti u Novom Sadu od 11. do 17. septembra, kada će crtati mural na velikoj fasadi trospratnice KC Laba.
 

 

 

Prekrečen Remedov mural pokazivao je veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru, kao marionetu, a umetnik je na otvaranju rekao da to za njega predstavlja “odnos između čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama, kao i simbol oslobađanja čoveka od njih”.

Prekrečavanje tog murala, bez najave, upita građana da li to žele i bez objašnjenja navelo je neimenovane umetnike da iskoriste tek okrečen zid i na vrlo jednostavan način ostave jasnu poruku onima koji su odlučili da “Jedina istina” ne treba da stoji na zidu Gradske biblioteke. Tako je nastao Kural – prvi, drugi i treći, a svaki je pokazivao bunt prema netransparentnom odlučivanju koje ne uključuje građane.

“Lančana reakcija” je projekat grupe građana i umetnika koji je nastao kao reakcija na uklanjanje “Jedine istine” i zato su organizovali nekoliko oslikavanja fasada u Novom Sadu. Članovi projekta rešili su da ponovo dovedu Remeda, jer je zbog njegovog murala projekat i nastao.

Kulturni centar Lab pokazao se kao prirodno mesto na kom bi nastao novi Remedov mural, zato što je to novi alternativni kulturni centar u kom su prostor za svoje aktivnosti našle mnoge organizacije i samim tim postao prostor i za one koji ne mogu da se nađu u institucijama, a kvalitetni su.

Dok Remed bude oslikavao fasadu, u petak 15. septembra u 16 časova u KC Lab biće organizovano druženje uz koktel fondacija, donatora i nevladinih organizacija koji deluju na polju kulture, kako bi se oni upoznali, razmenili ideje i kontakte, u nadi da će u budućnosti sarađivati. Od 17 časova sledi druženje sa ostatkom publike koja će se okupiti da sagleda nastanak murala.

U petak 8. septembra u Suburbia klubu u Kineskoj četvrti biće organizovan Benefit za Remedov mural na kom će od 21h nastupiti Joakim Hansson, Killo Killo Banda, Deep Steady I DJ Mouse. Ulaz je 200 dinara, a na ulazu će biti i kutija u koju možete da ubacite novac kako biste pomogli oslikavanje murala.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text