Retrospektivna izložba crteža Ivanke Živković u Galeriji HAOS

Retrospektivna izložba crteža Ivanke Živković u Galeriji HAOS

Retrospektivna izložba crteža Ivanke Živković biće otvorena u utorak, 13. marta u 20 časova u Galeriji HAOS (Dositejeva 3).

 

 

Izložbu otvara dr Irina Subotić, profesor emeritus. 

 

 

Svoj program u martu 2018. godine, Galerija Haos nastavlja retrospektivnom izložbom koja pripada ciklusu Stari majstori. Ovoga puta, biće predstavljen celokupan crtački opus, u rasponu od skoro šest decenija, naše poznate konzervatorke i restauratorke, dugogodišnje profesorke i vrsnog pedagoga na dvema likovnim akademijama, gospođe Ivanke Živković.

Budući da je reč o crtežima koje je godinama stvarala bukvalno za svoju dušu, a retko ili nikada izlagala, ova izložba predstavlja i jednu vrstu intimnog dnevnika i skrivenih promišljanja autorke na temu nastanka života, rađanja/nicanja, potom razvoja ploda/cveta, stvaranja neobičnih formi, kroz metamorfoze, kao što su i naše faze života i formiranja ličnosti, te na kraju do usahlih plodova i neminovnog nestanka/isčezavanja, što sugerira efemernost našeg postojanja. Ciklus - u kome često svesno, ili pre nesvesno, ne uviđamo našu krhkost i teško pronalazimo pravi smisao. Ivanka Živković majstorskom rukom iscrtava tušem ili ugljenom željene forme, uspostavlja skladne kompozicije i ističe ono što je njoj bitno u odabranom motivu, budeći izvesnu nostalgičnu emociju kod posmatrača i svakako poštovanje za lepotu prikazanog, za svoje crtačko umeće.

Tekst za ovu postavku je sačinio dr Miško Pavlović koji, između ostaloga, kaže: "...Moguće je da su svi ti ovoidni i sferični oblici, kružne i spiralne forme, plodovi i bobice zapravo varijacije jednog istog univerzalnog motiva – mandale, odnosno vizuelni izraz autorkine potrebe za meditativnim poniranjem u sebe. Prema Jungovoj teoriji simbola, krug i druge slične ovoidne forme i motivi predstavljaju arhetipske slike i suštinski određuju egzistenciju individue. Upravo ta unutrašnja komunikacija sa samim sobom, koja nije ništa drugo do kontinuirani proces sazrevanja ličnosti što dovodi do spoznaje unutrašnjeg bića, omogućava umetniku da shvati da u kreativnom činu istovremeno učestvuju/dejstvuju sile svesnog i nesvesnog.
Posredstvom crnog traga na belini papira ovi crteži emaniraju radost stvaranja umetnosti i življenja za umetnost Ivanke Živković, donoseći i autoru i posmatraču unutrašnji mir, osećanje da je životu vraćen smisao, a čoveku razlog postojanja".

Ivanka Živković je rođena u Beogradu 1936. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završila je u klasi prodesora Nedeljka Gvozdenovića 1960. godine. Na istoj Akademiji kod istog profesora završila je i postdiplomske studije 1962. godine. Magistarske studije iz konzervacije i restauracije završila je  na Institut Royal du patrimoine artistique u Briselu 1966. godine. Radila je kao član i kao rukovodilac radova  i ekipa na konzervatorsko-restauratorskim radovima u mnogim našim manastirima od 1956.  do 1992. godine (Bela Crkva Karanska, Rečani, Suva Reka, Manastir Lesnovo, Pećka Patrijaršija, Petrova Crkva, Novi Pazar, Mileševa, Manastir Lapušnja, Manastir Savina, Reževići, Manastir Piva, Manastir Nikolje, Sisojevac, Crkva Svetog Nikole, Ramaća, Manastir Koporin)., među kojima je neke radove potpuno samostalno izvodila (manastir Jošanica, Borač – crkva, Gornjak – kapela Sv. Grigorija, crkva Sv. Marka – selo Slovac, crkva Sv. Nikole u Ramaći, manastir Koporin, crkva Sv. Vasilija u Stolivu, živopis u Sočiju u Rusiji).U periodu od 1969. do 1985. godine kopirala je freske za Galerju fresaka u Beogradu. Radila je na FLU u Beogradu od 1974. do 2002. godine i svoje iskustvo slikara-praktičara prenosila generacijama studenata. Na Fakultetu je bila prodekan u dva mandata, od 1981. do 1984. godine, i vršilac dužnosti dekana 1984. godine. Honorarno je osam godina radila u zvanju profesora na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu,  Pored brojnih samostalnih izložbi izlagala je na oko stotinak kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik mnogih kolonija u zemlji i inostranstvu, gde joj se nalaze i brojna dela, naročito slike. Nagrađivana je u više navrata: 1964. Sombor, Nagrada na 4. Jugoslovenskoj likovnoj sceni; 1978. Salsomaggiore Terme, Italija, Zlatna medalja za umetnost; 1983. Rovinj, Grisia, plaketa; 1983. Beograd, Spomen plaketa FLU sa poveljom.

Izložba Ivanke Živković će biti otvorena do 13. aprila 2018. godine.

         

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text