Retrospektivna izložba vajara Mija MIjuškovića u Narodnom muzeju Crne Gore

Retrospektivna izložba vajara Mija MIjuškovića u Narodnom muzeju Crne Gore

Retrospektivna izložba "Od drveta do meteorita" crnogorskog vajara Mija MIjuškovića biće otvorena 11. jula u 20 časova u Crnogorskoj galeriji umetnosti Miodrag Dado Đurić (Balšića pazar bb) na Cetinju.

 

 

 

Izložbu organizuje Narodni muzej Crne Gore. Kustosi izložbe su Slobodan Vušurović i Miloš Marjanović.

Na izložbi će govoriti direktor Narodnog muzeja Crne Gore prof. Pavle Pejović, dr Anastazija Miranović, istoričarka umetnosti, a izložbu će otvoriti profesor dr Ratko Božović.

Na izložbi će biti prezentovano oko 60 dela (skulptura u drvetu i kamenu i njihovoj kombinaciji) nastalih tokom šest decenija dugog stvaralaštva ovog istaknutog vajara.

U monografskom katalogu koji će pratiti izložbu, istoričarka umetnosti dr Anastazija Miranović između ostalog je zapisala: 

"Mijova svekolika istraživačka putešestvija nosila su sobom cikluse stvaranja kojima je nadijevao imena – Boje kamena i boje kanjona Tare, Ostroški ciklus, Kamen u kamenu – Sv.Petka, I kamene lutke imaju dušu, U slavu Milutina Milankovića, Kompozicije – kolaži… u zavisnosti od toposa sa kojeg je poticao kamen, drvo, materijala za rad/obradu, kao i od koncepta koji ga je podstaknuo na određena promišljanja. Tako se krećemo Crnom Gorom od Tare i Pive, do Cetinja i Ostroga, Spiča i Nehaja, a i dalje do Subotice, Dalja, Svete zemlje, Egipta, itd.

Sva ta „kamena lica” nose nevinu naivnost, pulsirajuću mobilnost u poruci, koja podstiče unutarnje vitalne kretnje i upitanost kao stanje duha koji se ne miri sa „zatečenim”, već želi suštinske promjene koje će voditi povratku, zaštiti i očuvanju prirode i prirodnog u čovjeku. Sljedstveno tome, Mijov umjetnički svijet i život djeluju potpuno nestvarno u borbi za egzistenciju naspram svemoćnog, nestabilnog i narastajućeg svijeta tehnoloških i svekolikih moderniteta, simulacija, neprirodnih stanja. Nameće se pitanje – kome ostavljamo svakolika dobra Prirode/čovjeka? Da li će u nama sjutrašnjim ostati nečeg od nas ovdašnjih, kako bi bili kani prepoznati značajne vrijednosne konstante...ili će to nekoj budućoj civilizaciji biti potpuno nevažno, kako je većini već sada počelo da biva... Svjestan tih bojazni, Mijo stvara djelo za nezaborav, da opomene i podsjeti na suštinske, esencijalne vrijednosti..."

Izložba će biti otvorena do 1. septembra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text