Rezidencijalni programi - umetnička produkcija | Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Rezidencijalni programi - umetnička produkcija | Muzej savremene umetnosti Vojvo

Razgovor "Rezidencijalni programi - umetnička produkcija" održaće se u sredu, 13. februara u 18 časova u Galeriji N Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37) u Novom Sadu.


 

 

 


Kustoskinja i moderatorka: dr Sanja Kojić Mladenov. Učesnici: diSTRUKTURA (Milan Bosnić, Milica Milićević), Branislav Nikolić, Selman Trtovac. Tokom razgovora biće prikazane i prezentacije Vesne Perunović i Bože Vasića.

Važan segment međunarodnog projekta RISK CHANGE čine rezidencijalni boravci umetnika/a. U periodu 2017-2018. godine je realizovano više takvih boravaka tokom kojih su nastala nova umetnička istraživanja i produkcije. U razgovoru će biti reči o umetničkim radovima predstavljenim na izložbi "Moja umetnost je moja stvarnost" koji su nastali tokom ovih rezidencijalnih programa i boravka umetnika/ca u novim sredinama, ali i uopšte o mogućnostima i značaju izmeštanja umetnika/ca u nove prostore i lokacije, te in situ umetničkih istraživanja i produkcije.


diSTRUKTURA

 

Izložba "Moja umetnost je moja stvarnost - My Art is My Reality" bavi se ispitivanjem promenljivih pozicija moći, različitih geopolitičkih interesa, menjanja strana i uloga, kroz analiziranje pitanja dokumentovanja istorije, postojanja prikrivenih i zaboravljenih arhiva, te građenja identiteta na osnovu vladajućih stavova i odnosa.


Vesna Perunović

 

Međunarodna izložba koncipirana je kroz učešće umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Albanije, Izraela i Kanade koji koriste studije slučaja iz prošlosti, arhivsku građu ili lična iskustva kao resurs za njihovu rekontekstualizaciju i novo predstavljanje. Cilj izložbe je ukazivanje na značaj sećanja na nasilna i traumatična iskustva, ali i važnosti pomirenja i očuvanja zajedništva kroz savremenu umetničku praksu, te ispitivanje pozicije kolektivnog i personalnog identiteta kao promenljive kategorije direktno povezane sa društvenim procesima.


Branislav NikolićIzložba je pokrenuta kao segment zajedničkog projekta Goethe-Instituta i Instituta français u Hrvatskoj, uz podršku MMSU, Rijeka, MSUV, Novi Sad i Galerije Kai Dikhas iz Berlina, nakon uspešne prezentacije u Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci (Mali Salon) tokom novembra – decembra 2018. godine ima svoju drugu prezentaciju, u nešto izmenjenoj formi, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.


Fotografija: Marko Ercegović
 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text