Samostalna izložba ''Meke forme'' Bosiljke Zirojević Lečić

Samostalna izložba ''Meke forme'' Bosiljke Zirojević Lečić

Samostalna izložba ''Meke forme'' Bosiljke Zirojević Lečić, biće otvorena u petak, 29. marta u 19 časova u Concept Gallery (Tadeuša Košćuška 32).
 

 

Izložbu će otvoriti Maja Mikić Landratoške, istoričarka umetnosti, uz prisustvo umetnice.

 

Umetnica će izložiti nove radove iz serije ''Meke forme'', nastale 2019. godine. U pitanju su slike-objekti, objekti-slike koji formiraju nekoliko grupa radova - poliptiha. Dominanatan materijal korišćen u radu je i dalje tekstil – vuneni štof, s tim da se sada umesto dosadašnjeg crnog materijala pojavljuje plavi tekstil kao osnovni gradivni element.

Pozicioniranje radova u prostoru čini sistem međusobnih odnosa svih delova koji, postavljeni u horizontalnom ili vertikalnom nizu, formiraju ambijent znakovne strukture i površina specifičnog kvaliteta upotrebljenog materijala.Upotrebom tekstila kao gradivnog elementa, podloga slike postaje primarno područje objekta – predstave, sa određenim specifičnostima i kvalitetima - mekoće, elastičnosti, taktilnosti...U samoj organizaciji prostora slike / objekta dominiraju geometrijske forme, koje su markirane spojevima (šavovima) i koje se međusobno uklapaju, jedna u drugu po sistemu ključa.Spojevi su negde suptilni i blago naznačeni, a na nekim radovima su robusni i naglašeni – čineći na taj način, reljefni crtež koji iz plohe izlazi u prostor. Mekoća samog materijala koji čini sliku i gradi kompoziciju, suprostavljena je tvrdoći linearnog crtačkog sistema koji se pojavljuje kao mreža linija određene dinamike.U isto vreme odabrani materijal, uz minimalne kolorističke intervencije crtežom, čini osnovu sistema geometrijskih slika - formi koje su svesno lišene boje (korišćeni materijali su, uglavnom ahromatski) i u takvom redukovanom poretku svih formalnih elemenata uspostavlja se relacija ritmičkih kretanja u odnosu na prostor. Apstraktna struktura geometrijskih površina postaje igra - promišljanje, koje se kreće od „uobličenog znaka“ prema „celini vizuelnog“.

Bosiljka Zirojević Lečić je rođena 1971. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1994. godine, odsek Slikarstvo. Postdiplomske studije, odsek Slikarstvo, završila na istoj Akademiji 2000.godine. Član je ULUV-a, ULUS-a i umetničke grupe „Multiflex“. Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao profesor na katedri za Slikarstvo.

Izložba će biti otvorena do 10. maja 2019. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text