SCEN Novi Sad | predavanje Andraša Urbana

andras urban, scen, scenlab razgovori

Završno predavanje petog ciklusa Scenlab razgovora o scenskom dizajnu, biće održano u četvrtak 18. maja od 20 časova u Scenskoj laboratoriji, Fakulteta tehničkih nauka, Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad (prizemlje).

Predavanje će održati pozorišni reditelj Andraš Urban, a razgovor će voditi Tatjana Dadić Dinulović i Radivoje Dinulović.Pozivamo vas na zatvaranje pete sezone razgovora o scenskom dizajnu u kojoj predstavljamo autore i stručnjake različitih profesija čije delovanje posmatramo u susretu arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti. Ko su, šta rade i čime se bave ličnosti čije filmove i predstave gledamo, čije knjige čitamo ili o kojima slušamo u medijima, a koje stvaraju i realizuju stvarne i izmišljene prostore u kojima živimo – društvene, političke, ekonomske i medijske.

Andraš Urban (Urbán András, Senta, 1970) je pozorišni reditelj. Kao sedamnaestogodišnjak osnovao je samostalnu pozorišnu i književnu radionicu u kojoj je radio kao autor, reditelj i glumac. Zatim je formirao pozorišnu grupu Aiowa (aiowa maffia), koja teatar tretira kao specifičnu, ali ipak sveumetničku ideološku akciju. Studirao je filmsku i pozorišnu režiju na novosadskoj Akademiji umetnosti u klasi prof. Vlatka Gilića i režirao u subotičkom Narodnom pozorištu. U prvoj trećini 1990-ih napustio je studije i rad u pozorištu, i godinama živeo povučeno. Diplomirao je 2000. u klasi prof. Bore Draškovića i ponovo intenzivno počeo da radi u pozorištu. Uz podršku segedinskog MASZK-a i vlastitog ansambla (Ansambl Andraša Urbana) stvara nezavisne pozorišne predstave. Od 2006. je direktor Mađarskog gradskog pozorišta „Deže Kostolanji” u Subotici. Osnivač je internacionalnog pozorišnog festivala Desiré Central Station.

Režirao je četrdesetak profesionalnih predstava u Subotici, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Segedinu, Bitolju, Ljubljani, Berlinu, Klužu, Varni, Mariboru, Rijeci. Na pozorište gleda kao na prosvetljeni prostor ponekad provokativne akcije, gde se misli, govori i organizuje specifičan vid umetničke stvarnosti. Predstava je za njega komunikacija i druga stvarnost koja postoji za sebe, ali nastaje i ispoljava se u odnosu između izvođača, izvođene stvarnosti i gledaoca. Režiju ostvaruje preko interaktivne komunikacije s glumcem. Njegove režije i predstave nagrađene su na festivalima: Sterijino pozorje, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, Infant, JoakimFest, Tvrđava fest, Teatarfest, Festival alternativnih pozorišta Republike Mađarske, Festival mađarskih pozorišta, BITEF, MESS, MOT, Dani satire u Zagrebu.

 

Urednik programa „Šta radim i šta mi se događa“ je Tatjana Dadić Dinulović. Fotografija: Žofija Serda
 
Više informacija na linku.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text