SEFF Rich Mix u Londonu

SEFF Rich Mix u Londonu

Prošlog vikenda u Londonu je održan "Southeast European Future Festival" (SEFF), na temu "Neželjeni identiteti".

Tri panel diskusije, dokumentarni film, video rad i poezija, kao i muzički nastupi privukli su brojnu publiku u kulturnom centru Rič Miks.
 


 

Festival je otvoren u Ambasadi Republike Srbije panelom na temu "Kulturna diplomatija i nacionalni brending: uloga umetnosti, književnosti i kreativnih industrija". Ana Rasel-Omaljev, kreativna direktorka Contemporary Balkan Arta (CoBA), platforme za promociju balkanske kulture i vizuelne umetnosti u Velikoj Britaniji, razgovarala je sa Suzan Krtis, glavnom urednicom izdavačke kuće Istros Books, i Aleksandrom Brkićem, predavačem u oblasti menadžmenta u kulturi na univerzitetu Goldsmiths.

U Rič Miksu, publika je imala priliku da prisustvuje razmeni ideja u vezi sa istorijom Jugoslavije i kulturnim nasleđem. Kao što je napomenula Svetlana Rakočević sa univerziteta Vestminster, itekako je moguće govoriti o ovoj temi, a da se zaobiđu rat i problem raspada jugoslovenske države. Učesnici Ketrin Bejker, Senija Čaušević i Erik Gordi osvrnuli su se na način predstavljanja kulturne baštine ili pak njenog izbegavanja i zaboravljanja. U ovom kontekstu, gosti su se dotakli shvatanja jugonostalgije, pokušavajući da osveže postojeće interpretacije o tome šta nam zapravo nedostaje i da li je uopšte danas moguće imati pozitivan stav o jugoslovenskom identitetu i kulturi.

U nastavku, prikazan je višestruko nagrađivani film "Neželjena baština" rediteljke Irene Škorić. Preko opsesije izgradnjom a zatim propadanjem spomenika na post-jugoslovenkom prostoru, film se bavi odgovornošću prema nečemu što je u jednom periodu važilo za umetnost, a danas se uništava i završava na otpadu.

Imajući u vidu trenutnu izložbu "Ka betonskoj utopiji" u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), kako na film tako i na samu izložbu, osvrnuli su se stručnjaci iz oblasti arhitekture I istorije umetnosti Marko Ilić, Dragan Pavlović i Goran Vodicka.

Nakon priče o arhitekturi, publika je sa velikom pažnjom odgledala animirani film "Muzičke traume" eminentnog umetnika Miloša Tomića i poslušala audio i video performans Ane Seferović inspirisan njenom knjigom "Materina". 

U večernjim satima, sa bine Rič Miksa, publiku su pozdravile Lejdi Jelena u svom džez-pop ritmu, i Nina Romić, prepoznatljiva po svom prodornom vokalu.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text