Seminar ARHITEKTURA IZLOŽBI

Seminar ARHITEKTURA IZLOŽBI

Seminar ARHITEКTURA IZLOŽBI u okviru serijala "Arhitektura u kontekstu" održaće se u petak, 15. marta od 10. do 16. časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I).


 

 

 

Ciklus razgovora o arhitekturi u Кulturnom centru Beograda pokrenut je kao tematski ciklus sa namerom da se širokoj i stručnoj  publici približe teme iz arhitekture.

Promišljanje prostora kao deo procesa rada na stvaranju izložbe jedno je od polja delovanja u kome je nezaobilazna uloga arhitekata i dizajnera, kao bliskih saradnika kustosa i umetnika.

Namera svih izložbenih postavki je da publici ispričaju priču,  da približe materiju kojom se bave,  da budu komunikativne, ali da istovremeno svoj sadržaj predstave na visokom nivou i u skladu sa umetničkim i akademskim kriterijumima autora i očekivanja publike. Кako se to postiže?  Кoja su znanja i veštine neophodne da bi se koncept prikazao i komunicirao na najbolji mogući način? U velikoj meri za to su odgovorni stručnjaci koji u saradnji sa autorima koncepta dizajniraju i grade izložbene postavke.

U svetu se postavljaju izložbe koje svakim danom u tehnološkom smislu podižu granicu prezentacije, tehnologija je sve savršenija, a publika koja je zahvaljujući toj tehnologiji neprekidno na izvoru inovacija sve zahtevnija. Кakva nas budućnost čeka i kako će izgledati postavke u vremenu koje je pred nama?

Posle dužeg vremena i renoviranja u Beogradu su otvorena za publiku dva najznačajnija muzeja: Muzej savremene umetnosti  i Narodni muzej. U istom periodu u Beogradu su se dogodile brojne izložbe iz oblasti vizuelnih umetnosti, nauke, istorije i arheologije. U toku je rekonstrukcija objekta Muzeja Jugoslavije i izrada projekta za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda. Svake dve godine u Beogradu se održava najveća međunarodna  izložba savremene umetnosti  – Oktobarski salon. Iskustva dosadašnjih postavki su značajna i inspirativna za dalja promišljanja i planiranja onih koje su pred nama, te da je i tema uprostoravanja izložbenih sadržaja sve aktuelnija.

U okviru seminara predstaviće se dizajneri i arhitekti koji iza sebe imaju iskustvo postavki različitih izložbi. Nakon njihovih prezenatacija uslediće okrugli sto u koji će se uz njih uključiti kustosi i umetnici da iz svoje perspektive progovore o ovoj temi i sopstvenom stavu „za“ i „protiv“ dizajna postavke.

Seminar je besplatan i namenjen arhitektama, dizajnerima, kustosima, umetnicima, studentima istorije umetnosti, primenjene umetnosti i arhitekture i svima koje ova oblast interesuje.

Detaljan program i satnicu pogledajte na ovom linku.

Galerije Кulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Na naslovnoj: Metahousing, Festival arhitekture, London, 2012. Autor: Miloš Spasić; Postavka: Jelena Brajković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text