Serijal predavanja: PUT SVILE Ivana Pražić

Serijal predavanja: PUT SVILE Ivana Pražić

Drugo predavanje Ivane Pražić: Morski put svile dinastije Ming: Od obala južne Kine do istočne Afrike, u okviru serijala predavanja PUT SVILE, održaće se u četvrtak, 24. januara u 19 časova u Galeriji Artget (Trg republike 5/I).

 


 

 

Tokom drugog predavnja "Put Svile" temom se selimo u ostrvsku jugoistočnu Aziju, sastavni deo Morskog puta svile, čiji se kulturno-istorijski značaj slavi na oltarima i svetilištima Indonezije posvećenih poduhotvorenom admiralu flote dinastije Ming, Sam Pou.

Pod Putem svile obično se podrazumeva mreža kopnenih puteva koji su od davnina od Evrope i Azije stvarali jedinstven evroazijski prostor. Međutim, početkom 15. veka Ming dinastija finansirala je sedam prekookeanskih ekspedicija pod komandom nekolicine admirala-evnuha, od kojih je danas najpoznatiji Dženg He. Кineska carska flota je po broju brodova, posade, trupa i zvaničnih pratilaca, kao i po veličini lađa predstavljala presedan u dotadašnjoj, ali i potonjoj, pomorskoj istoriji sveta. Flota je obično isplovljavala iz luka na jugu Кine, nastavljala plovidbu kroz Malajski moreuz i vode jugoistočne Azije, i doplovljavala do luka u Indiji, Arabijskom polustrvu, pa čak i do obala istočne Afrike. Tokom jedne od plovidbi, kineskom caru je na poklon iz dalekih predela posada donela žirafu. U ovom predavanju saznaćete više o veličanstvenim plovidbama, posećenim zemljama, posadi, ali i detaljnim zapisima koje su carski poslanici zaduženi za beleženje prilika u posećenim zemljama ostavili za sobom.

Ivana Pražić je doktorirala u Australiji, na temi: Novi put svile i Morski put svile kroz jugoistočnu Aziju, proučavajući hramove posvećene admiralu dinastije Ming koji je početkom 15. veka predvodio sedam prekookeanskih ekspedicija koje su iz južne Кine stigle do Indije, Arabijskog poluostrva i istočne Afrike.

„S’ obzirom na sve izraženije prisustvo transnacionalnog programa Jedan pojas, jedan put u Srbiji, mislim da bi domaćoj publici bilo naročito interesantno da se upozna s Morskim putem svile, događaju bez istorijskog presedana u tadašnjoj pomorskoj istoriji sveta. Naime, kineska vlada koristi istorijski model Puta svile (kako morskog, tako i kopnenog) da promoviše ekonomske i kulturne veze sa zemljama učesnicama „Jednog pojasa, jednog puta“, među kojima je i Srbija.“ Ivana Pražić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text