Serijal predavanja: PUT SVILE Ivana Pražić

Serijal predavanja: PUT SVILE Ivana Pražić

Treće predavanje Ivane Pražić "I na Javi i u snu: od ekspedicija dinastije Ming do mitova i duhovnih praksi kineskih Indonežana", u okviru serijala predavanja PUT SVILE, održaće se u četvrtak, 7. februara u 19 časova u Galeriji Artget (Trg republike 5/I).

 

 

 

U završnom predavanju ciklusa „Putevima svile“ zadržaćemo se na arhipelazima jugoistočne Azije, gde se kulturni otisak istorijskih plovidbi iz perioda dinastije Ming utisnuo u lokalne legende. Osim mitoloških, veličanstvena flota i njeni admirali-evnusi su u vekovima koji su usledili plovidbama uključeni u panteon duhovnih zaštitnika koji se poštuju među kineskim zajednicama jugoistočne Azije.

U ovom predavanju predstavićemo svetilišta posvećena Sam Po Кongu, poduhotvorenom admiralu i carskom emisaru, zaštitniku kineskih doseljenika u današnjoj Indoneziji, od kojih su najstarija podignuta na najvećem ostrvu ove zemlje, Javi. Osim javanskih, niz do sada neproučenih svetilišta pronađen je na zapadnom Кalimantanu. Obredi i tradicija duhovne pošte koja se odaje Sam Po Кongu jedinstveni su među kineskom dijasporom širom sveta. Osim kineskih zajednica, neka od ovih svetih mesta već vekovima privlače hodočasnike različitih vera i etničke pripadnosti u potrazi za isceljenjem ili duhovnim vođstvom, a danas su atraktivne turističke lokacije od međunarodnog značaja.

Ivana Pražić je doktorirala u Australiji, na temi: Novi put svile i Morski put svile kroz jugoistočnu Aziju, proučavajući hramove posvećene admiralu dinastije Ming koji je početkom 15. veka predvodio sedam prekookeanskih ekspedicija koje su iz južne Кine stigle do Indije, Arabijskog poluostrva i istočne Afrike.

„S’ obzirom na sve izraženije prisustvo transnacionalnog programa "Jedan pojas, jedan put u Srbiji", mislim da bi domaćoj publici bilo naročito interesantno da se upozna s Morskim putem svile, događaju bez istorijskog presedana u tadašnjoj pomorskoj istoriji sveta. Naime, kineska vlada koristi istorijski model Puta svile (kako morskog, tako i kopnenog) da promoviše ekonomske i kulturne veze sa zemljama učesnicama „Jednog pojasa, jednog puta“, među kojima je i Srbija.“ Ivana Pražić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text