Simbol @ u MoMA

@ At MoMA

Simbol @ kao deo nove zbirke u MoMA

Paola Antonelli, viši kustos na odseku za arhitekturu i dizajn u MoMA je nedavno objavila da je Muzej Savremenu Umetnosti (MoMA) u Njujorku primio simbol "@" kao deo svoje nove kolekcije.
 
U januaru 1971. godine inženjer elektrotehnike Rej Tomlinson, koji je pomogao da se stvori prvi sistem elektronske pošte, utvrdio je da se simbol "@" nedovoljno koristi na tastuturi, stoga je i predlažio da se upravo on koristi u okviru novog sistema razmenjivanja poruka.

Već od oktobra iste godine, Tomlison predlaže da simbol pridobije novo značenje i bude adekvatno usklađeno sa predstojećim računarskim dobom. Prema rečima Antonellijeve, "on je izabrao "@" kao simbol za prvi e-mail zbog svog jakog lokativnog smisla - pojedinca koji može biti identifikovan putem korisničkog imena i servera koji se odvaja upravo simbolom "@." Jedna od velikih prednosti je takođe bila ta da se ovaj simbol skoro uopšte nije koristio.

@ At MoMA

Anotenellijeva je ujedno izjavila da se važnost ovog simbola takođe oslanja na pretpostavku da je fizičko posedovanje predmeta postalo potpuno nepotrebno. Uz pomoć digitalizacije sveta oko nas, napokon imamo mogućnost da nam pripadaju stvari koje nikad do sada nismo mogli fizički da posedujemo.

Za više detalja posetite sajt MoMA ili sajt nove zbirke.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Jana Oršolić's picture
Jana Oršolić
17:46 24/03/10

korisan link

razlaganje ovog znaka na delice i setanje kroz njegovu proslost, tekst Rastka Cirica na Tipometru

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text