Tipografsko pismo Kanibal Miloša Zlatanovića osvojilo glavnu nagradu časopisa Print

Tipografsko pismo Kanibal, Miloš Zlatanović

Tipografsko pismo Kanibal Miloša Zlatanovića, pobednik je u kategoriji Student Typographic Design 2016 američkog časopisa Print.

Miloš je glavnu nagradu, Best in Class, osvojio za prezentaciju svog fonta Kanibal, plasiravši se ispred svojih takmaca sa američkih fakulteta, od čega su tri nagrađena rada stigla iz prestižne njujorške škole School of Visual Arts.

 

Kanibal je projekat razvijen tokom studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na predmetu Pismo u klasi docenta Jane Oršolić.

Koncept za ovaj font Miloš je postavio tokom treće godine, želeći da istraži mogućnosti kreiranja eksperimentalnog sanserifnog display fonta u kom bi sva slova bila verzalna, a razlikovala bi se u debljini poteza i drastičnim variranjima u širinama slova.

Na četvrtoj godini je font razvio tako da smenjivanje tankih i debelih, uskih i širokih formi ujednačeno dinamično funkcioniše u primeni. Tako je dizajnerima dao sjajan font za efektna gotova rešenja upadljivih naslova za različite platforme, formate i oblasti. Kao što je i predložio svojom prezentacijom, Kanibal izgleda sjajno u predstavljanju mode, muzike, nauke, a snaći ce se odlično i u sportu, projektima za decu, onima koji se bave različitostima, zajednicom i arhitekturom.

Sva slova koja izgledaju isto u ćirilici i latinici oblikovana su različito, kao i slova koja su na pozicijama malih i velikih slova. Tako za slova A, M, T, O, C i ostala koja se pojavljuju u istom obliku u ćirilici i latinici, postoji 4 različita izgleda. Ovo daje mogućnost brojnih grafičkih igri u dizajnu, a Miloš je ovu prednost svog pisma sjajno predstavio u prezentaciji na malom i velikom formatu kada je Kanibal prvi put predstavljen javnosti, na završnim izložbama Fakulteta primenjenih umetnosti. Tom prilikom je nagrađen i na svom fakultetu, kada je u junu 2016. postao laureat nagrade "Stjepan Fileki" za najbolji rad iz oblasti Pismo na osnovnim studijama završenim 2016. godine.

Studenti završne godine osnovnih studija Fakulteta primenjenih umetnosti u poslednjih 20 godina svake godine proizvedu oko 30 autorskih originalnih fontova koji sadrže kompletnu latinicu i ćirilicu. Tako najbolji studentski fontovi postaju posebno korisni za sve potrebe u lokalnom dizajnu na dva pisma, a i dodatno kompetitivni na međunarodnoj sceni gde postaju interesantni celoj ćirilicnoj dizajnerskoj sceni na kojoj je produkcija novih dobrih ćiriličnih fontova znatno manja u odnosu na latinične. Tako se Milošev nagrađeni font trenutno nalazi na listi Hot New Fonts u velikoj globalnoj prodavnici MyFonts, gde je postao dostupan pre manje od mesec dana.
 


Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text