Tipometar | Ćirilice na poklon - Novi font DIJAKRITIKA

Tipometar | Ćirilice na poklon - Novi font DIJAKRITIKA

Novi font DIJAKRITIKA u Tipometrovoj akciji Ćirilice na poklon!


Akcija Tipometra i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije se nastavlja. Predstavljamo vam pismo za evropski kulturni prostor - DIJAKRITIKA, autorke Olivere Stojadinović.

 

 

Preuzmite fontove pisma Dijakritika u OpenType i veb formatu:

Dijakritika-otf.zip, 59 kb
Dijakritika-woff.zip, 57 kb

Raspakujte otf font i instalirajte ga u sistem na uobičajen način. Slova ćirilice dobićete korišćenjem tastature Serbian (Cyrillic), a slova latinice i grčkog korišćenjem odgovarajućih tastatura.

Font u woff formatu raspakujte i uključite u svoju internet stranu, uz pomoć priloženog css koda.

Ukoliko imate problema sa instalacijom fontova ili neka druga pitanja ili primedbe, pišite na adresu: komentar@tipometar.org

DIJAKRITIKA

Dijakritika je uspravno serifno pismo predviđeno za upotrebu u štampi i na internetu. Sadrži sva slova potrebna za jezike evropskog kulturnog područja (ćirilica, latinica, grčki), kao i stare oblike ćirilice.

Posebna osobina ovog pisma je mogućnost kombinovanja svih slova sa kombinujućim dijakriticima. Unikod tabele predviđaju mesta za osnovna slova savremene i stare ćirilice, latinice i grčkog, kao i za sve potrebne dijakritike, akcente i nadredne znake. Postoje mesta i za mnogobrojna slova sa dijakriticima, ali, ne postoje posebna mesta za sve kombinacije koje se javljaju u praksi.

Odnedavno je dostupna OpenType funkcija (mark positioning) koja omogućava kombinovanje svakog slova sa bilo kojim izabranim dijakrititikom ili nadrednim znakom. Štaviše, moguće je i superpozicioniranje nadrednih znakova (funkcija mark to mark), što se često javlja u starim ćirilskim rukopisima, a što je, do sada, bio teško interpretirati u tipografiji.

Ove funkcije mogu se realizovati u svim programima koji podržavaju OpenType programiranje, a to su prvenstveno Adobe grafički paketi, dok su na internetu uvek dostupne, bez posebnih podešavanja.

Akcentovano slovo dobija se tako što se prvo otkuca osnovno slovo, a zatim se izabere odgovarajući kombinujući akcenat, ili više njih, redom, iz tabele sa znacima (područje punctuation, combining diacritical marks).

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text