U10 | Neur-o-matic: analogue media-art installation by Lenka Đorojević & Matej Stupica

U10 | Neur-o-matic: analogue media-art installation by Lenka Đorojević & Matej S

U Umetničkom prostoru U10 u četvrtak, 7. septembra u 20 časova biće otvorena izložba „Neuromat“ ljubljanskog dua Lenke Đorojević i Mateja Stupice.

Na interaktivnoj postavci će biti predstavljena analogna intermedijska instalacija pod istoimenim nazivom. Izložba će biti otvorena do 23. septembra.
 

 

 

Neuromat je sastavljen od dvanaest jednakih situacija koje prikazuju prosečno, generičko radno okruženje kognitivnog prekarijata, čiji je rad ugrađen u apsurdno statično okruženje komunikacijskog kapitalizma.

Nesvesne gestove koje diktira informacijska tehnologija pokreću ideološke operacije u vremensko-prostornom mediju u kojem je vreme sve više ograničeno a prostor sve više raspršen.

Autori izložbe su u bliskoj saradnji sa inženjerima Branetom Ždralom, Simonom Bergočem, Borisom Košakom, vajarkom Nežom Jurman i zvučnim umetnikom Stašom Vrenkom, fantaziju o obilju znanja i informacija ogulili do njenog bivstva, do apsurda koji je zbog nemogućnosti zadovoljenja svojih želja usmeren u destrukciju.

Mehanizam instalacije je postavljen tako da se tokom izložbe delimično samouništava i pokazuje fragmentovane i razorne rezultate prekomerne proizvodnje. Svih dvanaest situacija je povezano u centralnu mrežu koja aktivira udaranje čekića po klonovima. Centralni operacijski sistem je sličan internetnom okruženju u kojem je ugrađeno svih dvanaest radnih jedinica. Posetioci su slični operaterima koji ne mogu da kontrolišu svoje radnje jer je svaki pritisak na tipku razarajući.

Jedino sredstvo za pobunu i transformaciju inertne prekomerne proizvodnje i delovanja je radikalni izlazak iz sistema i potpuno nedelovanje. Ida Hiršenfelder

Lenka Đorojević i Matej Stupica su umetnički duo baziran u Ljubljani, koji sarađuje od 2012. godine. U zajedničkom radu istražuju odnose između vizuelne umetnosti i medija, teorije, prakse i savremenih filozofskih koncepata. Polazeći od naučnih i umetničkih istraživanja, razvijaju radove koji se kreću između ambijentalnih instalacija, scenografija, iskustvenih okruženja i audiovizuelne percepcije.

Kao umetnički duo, predstavili su svoje radove u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu i Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani (2012), MoTA - Muzeju tranzitornih umetnosti u Ljubljani (2014), Galeriji P74 i Muzeju savremene umetnosti Metelkova u Ljubljani (2015), 8. Trijenalu savremene umetnosti - U3 Beyond the Globe u Muzeju savremene umetnosti u Ljubljani, Galeriji Jakopič i Galeriji P74 u Ljubljani (2016), Venecijanskoj internacionalnoj nedelji performans umetnosti i A plus A galeriji u Veneciji (2017). Za svoj rad 2015. godine primili su nagradu OHO.

NEUROMAT
Ideja i realizacija: Lenka Đorojević i Matej Stupica
Dizajn veza i elektro-inženjering: Brane Ždralo
Multiplikacija, kalup: Neža Jurman
Multiplikacija i motorizacija: Boris Košak
Tehnička podrška: Martin Lovšin Schintr
Multiplikacija i lemljenje: Staš Vrenko, Simon Bergoč, Tina Dolinšek, Blaž Božič

KNJIGA
Uredila: Ida Hiršenfelder
Autori tekstova: Lenka Đorojević, Ida Hiršenfelder, Bojan Stefanović
Prevod: Bojan Stefanović
Lektura: Miha Kelemina
Ilustracija: Lenka Đorojević & Matej Stupica
Dizajn: Ida Hiršenfelder
Izrada naslovne strane: Martin Lovšin Schintr

PRODUKCIJA
Produkcija: Zavod Projekt Atol (Uroš Veber) i Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (Tina Dolinšek)
Odnosi s javnošću: Polona Torkar
Producenti: Uroš Veber, Tina Dolinšek
Koprodukcija: Moderna galerija plus Muzej sodobne umetnosti, MG+MSUM; MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti

ZAHVALNICE
Katerina Mirović (Strip Core), Marko Cvejić, Krištof Modic, Marko K. Gavez, Javno podjetje Snaga, Jure Sajovic, Mira K. Veljić i Stane Dežman (NAMA), Dario Sereval, Vito Pšeničny i Miha Bučar, (Mestna občina Ljubljana), Alenka Miklavžin (Ministrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano), Blaž Peršin i Martin Horvat (Mestni Muzej Ljubljana), Mojca Jan Zoran i Dušan Nelec (Slovenski gledališki inštitut), Marko Peljhan, Martin Bricelj Baraga i Neja Tomšič (MOTA), Igor Španjol (+MG), Gledališče Glej …

PROJEKAT SU POMOGLI
Ministarstvo kulture Republike Slovenije
Gradska opština Ljubljana
Ministarstvo kulture Crne Gore
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text