U Amsterdamu otkriven Heringov mural iz 1986.

Ponovo otkriven Heringov mural u Amsterdamu!

Kit Heringov (Keith Haring) gigantski mural na fasadi skladišta muzeja Stedelijk u Amsterdamu, koji je poznati umetnik realizovao 1986. godine, ponovo je otkriven.

Nepunih 30 godina ovaj čuveni mural visine 12 metara, bio je prekriven aluminijumskom oblogom. Smatra se da je ovo jedan od najvećih Heringovih radova u Evropi.

 

Gotovo tri decenije sakriven iza izolacionih panela, mural je ponovo otkriven 18. juna, a nakon kampanje koju je pokrenuo holandski graffiti umetnik Aileen Middel, poznatiji kao Mick La Rock.


Photo: Hanna Hachula


Mural je nastao u jednom danu pre skoro 30 godina, kada je Keith Haring posetio Amsterdam povodom njegove samostalne izložbe koja je održana u muzeju Stedelijk 1986. godine, (samo 4 godine pre njegove smrti od posledica AIDS-a). Tom prilikom, Hering je takođe oslikao gigantski šareni kanvas u unutrašnjosti muzeja, prepun njegovih simboličnih figura. Ovaj art piece namenski je rađen za enterijer muzeja, a sam rad je obnovljen u oktobru 2017. godine, i stavljen na uvid javnosti i publike. Tokom te posete Amsterdamu, a na Heringov zahtev da ostavi još "umetnosti za javnost" i poklon gradu, uz saglasnost kustosa, istom prilikom je dobio na raspolaganje i veliki zid od opeke na skladištu muzeja, gde je izveo čuveni mural koji je krajem juna ponovo otkriven u Amsterdamu. 


Photo: Hanna Hachula


Na zidu se nalazi monumentalno hibridno stvorenje - polu-pas, polu-riba, sa jednom od Heringovih prepoznatljivih figura koja "jaše" ovo "biće". Za razliku od većine Heringovih radova iz tog perioda koji su bili ispunjeni bojama, ovaj mural je izveden od svedenih belih linija boje.

Kada je muzej napustio pomenuti objekat skladišta, zgrada je pretvorena u hladnjaču, a aluminijumski izolacioni paneli su prekrili mural 1989. godine, tri godine nakon njegovog nastanka.

Lokacija murala: Food Center, Jan van Galenstraat 4. Amsterdam. Food Center nije otvoren za javnost. Mural se najbolje vidi sa druge strane kanala (Willem De Zwijgerlaan).

Kit Hering je bio američki umetnik, aktivista i pisac. Jedan je od najpoznatijih predstavnika pop-arta, a osamdesetih godina prošlog veka, slavu je stekao i po prepoznatljivim street art radovima na njujorškim ulicama i u podzemnim prolazima. Rođen je 4. maja 1958. godine u Ridingu u Pensilvaniji. Pohađao je umetničku školu u Pitsburgu kasnih 70-tih, pre nego što se preselio u Njujork, kako bi pohađao School of Visual Arts. Preminuo je 1990. godine u 31. godini, od posledica AIDS-a. Neposredno pre smrti, Kit Hering je osnovao fondaciju za pomoć obolelima od side.

Više o biografiji Kit Heringa možete pročitati na portalu Gay Serbia.


Photo by Patricia Steur

 

"Gotovo manijakalno iscrtavanje celokupnog spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora grada, velikih zidnih površina, zatim različitih predmeta (vaza, majica, posuđa), otkrilo je takođe i veliku potrebu umetnika da stalno budu prisutni posredstvom svojih radova u svakodnevnom životu ljudi, da zadovoljavaju njihove potrebe za predmetima koji ne moraju da budu umetnost po strogim definicijama striktno muzejskih ili galerijskih umetničkih dela, već da budu u neposrednom dodiru i stanju upotrebljivosti svojih običnih i masovnih konzumenata. Kit Hering je uspeo da u svojoj veoma kratkoj umetničkoj karijeri stvori impresivno, ubedljivo i uticajno delo koje ne samo da je obeležilo osamdesete godine već je postalo i putokaz i inspiracija mlađim stvaraocima koji traže uporišta i uzore u samoj umetnosti." Jovan Despotović.

Naslovna fotografija: Hanna Hachula

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text