Umetnici Ilija Šoškić i Tomislav Peternek poklonili dela MSU

Umetnici Ilija Šoškić i Tomislav Peternek poklonili dela MSU

Dela koja su umetnici Ilija Šoškić i Tomislav Peternek poklonili MSU biće naredne godine predstavljeni na izložbi Novih akvizicija Muzeja savremene umetnosti u Beogradu!

 

 

 

Nakon uspešno realizovane i veoma posećene retrospektivne izložbe Ilije Šoškića "Akcione forme" održane od oktobra do decembra 2018. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, umetnik je želeo da se zahvali na izuzetnom angažmanu celog tima oba muzeja za koje smatra da su na sjajan način predstavili njegov rad publici.

U znak zahvalnosti MSUB poklonio je rad Ikar (1989/2018). Rad je nastao 1989. godine a u produkciji MSUB obnovljen za retrospektivu "Akcione forme". Kako je instalacija realizovana uz pomoć tehničke službe Muzeja, umetnik je želio da se nađe u našoj kolekciji.


Ilija Šoškić, Ikar (1989/2018). Foto: Bojana Janjić / MSUB
 

Ilija Šoškić, Ikar (1989/2018), (detalj). Foto: Bojana Janjić / MSUB


Takođe, Tomislav Peternek je nakon otkupa tri njegove reprezentativne fotografije za izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti., kojom je otvorena rekonstruisana zgrada Muzeja na Ušću 2017. godine, kao i otkupa pet fotografija 2018. godine koje su upotpunile presek kroz njegov opus, smatrao, da je kao gest uvažavanja naše institucije prikladno da pokloni čitavu seriju od 99 fotografija.


Tomislav Peternek sa kustosima MSU. Foto: Bojana Janjić / MSUB


Ove fotografije čine značajnu celinu u opusu umetnika koja je bila predstavljena na njegovoj retrospektivnoj izložbi i izuzetno su značajne za kolekciju Muzeja savremene umetnosti.


Umetnik Tomislav Peternek. Foto: Bojana Janjić / MSUB

 

Fotografije: Bojana Janjić, MSUB

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text