Umetnost za sve! Javni čas crtanja po modelu 3

Umetnost za sve! Javni čas crtanja po modelu 3

Treći javni čas crtanja po modelu u okviru programa Umetnost za sve! održaće se u  Velikoj galeriji Kulturnog Centra GRAD, u nedelju, 1. marta, ovoga puta u izmenjenom popodnevnom terminu. 

Nakon časa, od 21h, biće prikazan film "Let the Scream Be Heard", o Munchovom životu i radu. Pop up izložba radova polaznika moći će da se pogleda do 22h.
 

 

I dalje u polju ekspresionizma, treći javni čas posvećen je autoru najpoznatijeg vriska na svetu, norveškom ekspresionisti i simbolisti Edvardu Munchu.

Zasnivajući svoje slikarstvo isključivo na emocijama: „Ne verujem u umetnost koja nije kompulzivna posledica čovekove potrebe da otvori svoje srce!“, inspirisao je nemačke ekspresioniste boraveći u različitim gradovima ove zemlje krajem XIX veka. Otkupljena Munchova dela proglašena su degenerativnim od strane nacista i povučena, ali njegov uticaj nije mogao biti zbrisan tako lako. Pored ekspresionista, fovisti su videli njegova dela tokom izložbe u Francuskoj i pozvali ga da im se pridruži na svojoj grupnoj izložbi 1906. godine. Istina čuveni Vrisak iz 1893. jedna od najreporukovanijih i najprepoznatljivijih slika na svetu, svojim konturama može da se tumači kao preteča fovističkoj stila.

Ekspresionizam zasnovan na (negativnim) emocijama i veoma intimni simbolizam koji je Munch negovao u svom slikarstvu zapravo su reflektovali njegovo loše mentalno zdravlje. Sumirani u delima Melanholija i Vrisak Munchovi napori da prikaže univerzalnu patnju čoveka na prelasku u XX vek aktuelna je u XXI. Njegovo loše mentalno stanje delom je bilo uslovljeno neprihvatanjem publike, pre svega u rodnoj Norveškoj, koja ga danas slavi i poseduje najbogatiju kolekciju njegovih radova.

Zbog velikog interesovanja, ovoga puta polaznici će moći da kupe ulaznice za čas u Velikoj galeriji, svakog dana između 14 i 20 časova. Cena ulaznice ostaje ista, 200, a na dan časa iznosiće 300 dinara. Ulaznice možete kupiti za dva termina: prvi od 15 do 17:15 i drugi od 17:45 do 20 časova.

I ovoga puta u ulozi modela, manekanka Maja Atanasijević Zipa Yoma, svojom sposobnošću transformacije ostaje nepresušna inspiracija.

 


Zbog velikog interesovanja, ovoga puta polaznici će moći da kupe ulaznice za čas u Velikoj galeriji, svakog dana između 14 i 20 časova. Cena ulaznice ostaje ista, 200, a na dan časa iznosiće 300 dinara.


 

 


 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text