Valter Padao - "Vremenski rezovi" u Galeriji FLU

Valter Padao - "Vremenski rezovi" u Galeriji FLU

Izložba "Vremenski rezovi / Time Slices" Valtera Padaa, biće otvorena 24. septembra u 19 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti (Knez Mihailova 53), u okviru programa Artist in Residence.


 

 


Slika kao kadar iz filma. Slika kao isečak sveta – spoljašnjeg i unutrašnjeg, izvučena iz kontinuuma proticanja vremena. Privremeno zaustavljanje prolaznosti.

Izložbom „Time Slices“ Valter Padao nastavlja sa svojim umetničkim istraživanjem dinamičnih odnosa između tela i prostora: utisci o prvom susretu sa nekim gradom, tragovi sopstvene istorije u Beogradu, uspomene, snovi, završavaju u slikarskoj talionici.
U svojim impulsivnim, izražajnim slikama, Padao dopušta da likovi urone u nejasne prostore koji postaju pozornice. U njih se slivaju pokret i vreme, delimično uzimajući u obzir tehnike vizuelnih medija (kadar iz videa, bulettajm, itd.). Slike su nadrealističke – povezane s pijanstvom i snom. Kao vizuelni tragovi pamćenja i polja asocijacije, one upućuju na prostor izvan njih samih, prelaze granice; a istovremeno se bave sopstvenom novom materijalnom stvarnošću.

„Ako uvek iznova ne kombinujete stvari na isti način, one čudno koegzistiraju jedna pored druge, skliznu i stvaraju fantastičan vrtlog u bezvremenosti.“

Valter Padao, rođen je 1965. godine u Nemačkoj. Studirao je slikarstvo od 1988. do 1993. godine, prvo kod Manfreda Bluta, kasnije kod Martina Kipenbergera na Umetničkoj akademiji u Kaselu (N). Od 1991. do 1992. godine imao je jednogodišnju stipendiju i studirao na Akademiju lepih umetnosti u Bolonji (Italija). 1993/1994. magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Nirnbergu (N), kod profesora Johanesa Grutkea. Godinu dana je proveo u Berlinu, a zatim je došao u Dizeldorf, gde do danas živi i radi.

Padao radi u tradiciji umetničkog istraživanja dinamičnih odnosa između tela i prostora u slikarstvu. U duhu kubizma i futurizma, gde su takođe u slike uključeni pokret i vreme, on u svom slikarstvu koristi aktuelne vizuelne tehnike (kadrove iz videa, bulettajm efekat, itd.). Njegove slike su i nadrealističke – povezane sa pijanstvom i snom: vizuelni tragovi sećanja, polja asocijacije – oblikovane impulsom i ekspresivnim trenutkom.

Pored sopstvenog slikarstva, od 1995. godine sarađuje u brojnim projektima sa drugim umetnicima, muzičarima, plesačima, filozofima. 1999. je osnovao umetničko udruženje PLUS e.V., 2007. Provisionarer Salon / ATELIER PADAO, a 2010. umetničku mreža www.qjubes.com (sa F. Sternfelsom). 2008. i 2014. godine je predavao na Umetničkoj akademiji u Kaselu. Od 2013. sarađuje sa arhitektom Luisom Gimaraesom (FLUKSO / PADAO), kao i sa plesačicom Birgitom Ganzl i umetnikom i muzičarem Frenkom Elmanom. Od 2016. godine sarađuje sa kompozitorom i bubnjarom Jensom Dupeom (KOMMUNIKATION 9) – platforma za interdisciplinarnu saradnju u različitim oblastima umetnosti i muzike. 2012. je oslikao scenografiju za Radio noir, u Dizeldorfskom pozorištu. 2018. je kreirao video i scensku instalaciju (živo slikarstvo) za balet „No destination“ u Operi na Rajni.
           
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text