Veliki točak u Beču slavi 120. jubilej

Veliki točak u Beču slavi 120. jubilej

Nedavno je Veliki točak u bečkom zabavnom parku Prater proslavio 120 godina od svoje prve vožnje.

Veliki točak, visine 64 metra, je otvoren 3. jula 1897. godine povodom proslave 50 godina vladavine cara Franca Jozefa I. Konstruisali su ga britanski inženjeri Valter B. Baset i Heri Hičins.

 

 

Za izgradnju točka korišćeni su kranovi na paru, a troškovi čitavog poduhvata iznosili su jednu milionu kruna. Na dan otvaranja 10.000 gostiju se vozilo u Velikom točku.

Prvobitno je planirano da se posle nekoliko sezona točak demontira. Posle Prvog svetskog rata pravili su se konkretni planovi za uklanjanje konstrukcije i prodaju 430 tona gvožđa. Kada je ustanovljeno da će troškovi uklanjanja točka biti veći od ostvarivih prihoda, od te ideje se odustalo, a jedan od najvećih simbola Beča je ostao očuvan.

Od 1940. godine Veliki točak spada u zaštićene spomenike. Godine 1944. požar, koji je izbio u blizini, zahvatio je i Veliki točak i uništio svih 30 gondola. Nakon Drugog svetskog rata točak je renoviran, ali sa upola manje gondola iz bezbednosnih razloga, a broj gondola nije povećan do danas. Svih 15 gondola je zamenjeno 2001. godine, a godinu dana kasnije izvršena je kompletna obnova točka.

Filmovi „Treći čovek“ Kerola Rida iz 1949. godine i film o Džemsu Bondu „Dah smrti“ iz 1987. godine, doprineli su popularnosti Velikog točka.


Fotografije: © Wiener Riesenrad

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text