Victor Papanek - The Politics of Design

Victor Papanek - The Politics of Design

Vitra Design Museum će predstaviti prvu veliku retrospektivnu izložbu posvećenu autoru, dizajneru i aktivisti Viktoru J.  Papaneku (1923 – 1988).

 

 

Trajanje izložbe: 29. septembar 2018 – 10. mart 2019.

 

 

Papanek je bio jedan od najuticajnijih pionira svetskog dizajna  20. veka.  Bio je socijalno i ekološki orijentisan dizajner počevši od šezdesetih godina. Njegov ključni rad  »Design for the Real World« (1971), je knjiga koja je ostala jedna od najčitanijih knjiga o dizajnu ikada.  U njoj se izjašnjava o održivosti i socijalnoj pravdi – temama od velikog značaja za današnji dizajn.

 

Na izložbi su predstavljeni visoko - vrednovani radovi koji uključuju crteže, predmete, filmove, tekstove i printove od kojih su neki prvi put izloženi u javnosti. Pored Papanekovog rada predstavljeni su i njegovi savremenici uključujući: George Nelson, Richard Buckminster Fuller, Marshall McLuhan i  »Global Tools«.

Papanek je pobegao iz Austrije u Sjedinjene države 1939. godine  i počeo je karijeru kao industrijski dizajner.Tokom šezdesetih  godina razvija kritički stav prema konzumističkom društvu  po čemu postaje poznat širom sveta. Ovakva pozicija se odražava i na njegov dizajn koji uz pomoć svojih studenata i medija stvara za afričke zemlje. Zatim  bavi se elektičnim vozilima i osmišlja  »Fingermajig« objekat dizajniran da stimuliše osećaj dodira (1965-1970), zatim »Living Cubes« seriju (1973) nameštaja koji se može modifikovati prema različitim potrebama.

Njegov najveći uticaj  dostiže kao autor i arbitar novog i kritičkog shvatanja dizajna. Predavao je na univerzitetima širom sveta inspirišući generacije studenata i neumorno  promovišući širu socijalnu debatu o dizajnu.

»Victor Papanek: The Politics of Design«  je ujedno i retrospektiva i tematska izložba. Fokusirajući se na njega kao čoveka daje bolji uvid, shvatanje i značaj  širim temama kao što su shvatanje dizajna kao političke alatke. Dizajn nije samo davanje forme nečemu već je i alatka za političku transformaciju koja se mora baviti socijalnim i etičkim gledištima.

Ova postavka želi da predstavi Papaneka kao pionira ovakvih debata i kao vizionara. Sve zajedno analizira Papaneka kao socijalno angažovanog dizajnera koji je menjao svet  čineći ga boljim.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text