"V.I.P." by Aleksandra Stratimirović

V.I.P. by Aleksandra Stratimirović

“V.I.P.” je nova svetlosna instalacija Aleksandre Stratimirović.
Nalazi se u dvorištu osnovne škole "Heidenstamskola" u gradu Uppsala u Švedskoj. Ideja ovog projekta se zasniva na aditivnom mešanju boja svetlosti.

 

Interaktivna instalacija "V.I.P" je projekat za dvorište jedne osnovne škole u gradu Uppsala, koji je naša umetnica i dizajnerka svetla Aleksandra Stratimirović osmislila i realizovala na poziv grada. Mesto se nalazi na otvorenoj granici između školskog dvorišta i javnog parka. Koncept se zasniva na aditivnom mešanju boja svetlosti gde crvena, zelena i plava izmešane daju belo svetlo. Kada se ovi svetlosni zraci razbiju na "senke" pojavljuju se njihove komplementarne boje. Ideja autorke je bila da od običnog mesta u dvorištu škole napravi jedno specijalno mesto. Na prvi pogled samo bela tačka, a čim neko prođe kroz tačku, dešavaju se zanimljive stvari. Aktivno je samo dok postoje akteri koji žele da ga aktiviraju. Aleksandra je želela da napravi inspirativnu nstalaciju koja će biti doprinos boljem imidžu celog kraja, poznatom do sada po neprijatnim situacijama i vandalizmu.

"V.I.P." je beli krug lociran u školskom dvorištu, gde se putevi ukrštaju i ljudi prolaze. Ovaj beli krug na asfaltu školskog terena je okružen sa tri bela stuba na kojima se nalazi svetlo usmereno ka centru kruga. Tokom dana, krug je obična bela površina koja, kada padne mrak zapravo dobija svoj "život".Iz daljine ceo potez oko kruga se može posmatrati kao jasna, osvetljena arena, privlačeći prolaznike da uđu u centar "dešavanja". Kada kročite u "V.I.P." osvetljeni krug pretvara se u razigrani raznobojni vatromet, gde se šarene senke šire u svim pravcima i prate pokrete. Ova instalacija iznenađuje naglim promenema, od prazne pasivne bele u igru boja i svetlosti. "V.I.P" vas čini da se osećate kao zvezda. Više igrača - više boja i nijansi.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

nekomozdaja's picture
nekomozdaja
12:26 31/01/11

wau

sjano

divan projekat
lepa i efektna izvedba

sara's picture
sara
13:09 31/01/11

sreca sreca radost

ostala bih celu noc u tom dvoristu!

Ivana Srdanović's picture
Ivana Srdanović
13:24 31/01/11

radost radost sreca

dok se ne rastope sve boje....

Marija Strajnić's picture
Marija Strajnić
21:55 31/01/11

prelepo

prelepo

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services