Virtuelna izložba Kristine Ristić

Virtuelna izložba Kristine Ristić

Virtuelna izložba „Uvek drugi znaci“ autorke Kristine Ristić, biće predstavljena od 1. do 31. avgusta u okviru sajta Prodajne galerije „Beograd“ (Kosančićev venac 19).

 

 


 

 

Virtuelnu izložbu "Uvek drugi znaci", Kristine Ristić čini deset slika iz istoimenog ciklusa nastalog tokom 2018. godine. Publika će moći da vidi najnovije slike izvedene u tehnici ulja na platnu većeg formata gde Kristina Ristić stvara dela nastala na iskustvima slikarstva materije i istorijske apstrakcije. Na slikama bogatog, ujedno rafiniranog kolorita dominira gestualni crtež kojim umetnica ostvaruje znake asocijativne prirode. Njoj svojstvene dijaloške forme koje se bave intenzivnim emocijama i interakcijom dva bića i dalje su u fokusu likovnih istraživanja.  

Povodom slika iz ciklusa „Uvek drugi znaci“, Sanja Todosijević, istoričar umetnosti je navela: „Izrazita  autorska individualnost Kristine Ristić, nezavisno od trenutnih  motivskih ili tematskih preokupacija, u kontinuitetu upućuje na osvešćeno prisustvo umetnika kao pojedinca u aktuelnim društvenim okolnostima. Ta pozicija, koliko god izolovana ili nemanifestno angažovana, jednako ubedljivo govori o potrebi za građenjem nekih novih individualnih utopija makar i na ostacima onih kolektivnih, odavno potrošenih u prošlom vremenu.“

Kristina Ristić je rođena 1973. godine u Beogradu. Diplomirala je (1995) i magistrirala (2000) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Radomira Reljića. Završila je specijalističke studije na Likovnoj akademiji u Atini 2008. godine u klasi profesora Hronisa Bocoglua. Član je ULUS-a od 1996. godine. Izlagala je na sedamnaest samostalnih izložbi i na preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za svoj rad od kojih se izdvajaju prva (2008) i treća (2006) nagrada za slikarstvo Niš Art Fondacije, Nagrada za slikarstvo 39. Hercegnovskog zimskog salona (2006), Nagrada za slikarstvo iz fonda Bete i Riste Vukanovića (1995) i Nagrada za mali crtež iz fonda Vere i Petra Lubarde (1991). Njeni radovi se nalaze u kolekciji Makedonskog muzeja moderne umetnosti u Solunu, Filip Moris – Niš Art Fondacije, Matice srpske i brojnim galerijskim i privatnim kolekcijama.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services