ZAOKRET Marije Kojić

ZAOKRET Marije Kojić

Predstavljamo prostorni sistem ZAOKRET namenjen deci predškolskog uzrasta koji je dizajnirala Marija Kojić!

 

Marija Kojić je za ovaj dečji nameštaj upravo dobila nagradu na 6. Međunarodnoj izložbi "O ARHITEKTURI: Novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti", koja je otvorena sinoć, 6. decembra u Galeriji nauke i tehnike, a u organizaciji STRAND asocijacije.

 

Prvo izlaganje projekta je bilo na ovogodišnjem Sajmu nameštaja, gde je Marija dobila drugu nagradu (nominaciju) u kategoriji ,,mladi dizajner''. 

Na sinoć otvorenoj, izložbi "O ARHITEKTURI: Novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti", Zaokret Marije Kojić je osvojio MicroMacro nagradu u kategoriji "Novi materijali i dizajn u enterijeru i nameštaju".

Nagradu je dodelio internacionalni žiri u sastavu: Elif Ayiter, Stanko Gaković, Nora Lefa, Dijana Marić, Marija Simović,  Wilfried van Winden, Carmelo Zappulla.

Iz obrazloženja žirija: "Ovaj projekat izražava jednostavnost, ali i značajnu funkcionalnu složenost. Njegova kružna geometrija povećava povezanost i olakšava ograđivanje, a kolekcija različitih međusobno povezanih delova čini ga multidimenzionalnim i dinamičnim u primeni. Podržava igru dece na kreativan način i utiče na njihov društveni, perceptivni i obimni kognitivni razvoj. Dečja igra u ovakvoj sredini sigurno će doprineti njihovoj vizuelnoj svesti. 

Dobro, stimulativno okruženje je nesumnjivo važno za decu u njihovom formativnom periodu života, a ova prostorna instalacija je zbog toga naročito dobra. Ugodna je na dodir zahvaljujući pažljivom dizajnu i dobro odabranoj materijalizaciji. Drvo je toplo, zaobljeno u osnovnom obliku, kao i u detaljima ivica. Ostale komponente obogaćuju dečja iskustva sa svojim specifičnim teksturama... Ceo sistem nameštaja je izrađen od materijala koji se mogu obnoviti i reciklirati, što je ekološki prihvatljivo. Zaokret je predstavljen na divnom posteru. Dokumentujući odgovor korisnika, ovim se dokazuje da su korisnici prihvatili ovaj sistem nameštaja izuzetno dobro."

Ovaj Marijin uspešan komad dečjeg nameštaja, namenjen je pre svega deci predškolskog uzrasta. Adekvatniji naziv za ovaj proizvod bi bio da je to zapravo "prostorni sistem" - koji se sastoji od drvene kružne ploče i četiri oslonca (međusobno povezanih užadima), koji čine bazu prostorne stukture.

Zaokret ima svoju primarnu funkciju - a to je uloga radnog prostora za decu. Kad kažemo radnog, mislimo i na prostor za igranje. Dvanaestoro dece može da se igra oko
sistema, ispod, u njemu.

Postavljanjem jednog od dva platna na bazu, formiraju se prostori nove namene. Transformacijom, ovaj prostor za rad, postaje mesto za igru, osamu, istraživanje, odnosno izložbeni pano za crteže i predmete...

Proizvod je razvijen kako bi zadovoljio potrebe dece za prostorom koji pripada njima i
kome oni pripadaju.

Mogućnost rasklapanja čitavog sistema još jedna je od njegovih prednosti. Struktura deli i gradi prostor nezavisno od njegovih karakteristika i elemenata, on je prostor za sebe, za decu.

Kreatori proizvoda za decu, često gube iz fokusa kome je proizvod namenjen, jer se pre svega vodi računa o interesovanjima neposrednih korisnika - kupaca, tj roditelja, institucija...

Ovaj sistem, inspirisan stvarnim iskustvom iz života jednog deteta, odgovara potrebama dece za sopstvenim prostorom.

Cilj je da se kroz igru podstiče pravilan razvoj dece predškolskog uzrasta. Edukativni aspekt se ogleda u uticaju na različite segmente dečijeg razvoja, iz ugla edukatora, može se posmatrati kao alat koji im u toj misiji pomaže.

Transformacije ovog sistema omogućavaju razvoj prostorne percepcije kod dece, jedna stvar se sagledava i koristi na više načina.

Samoaktuelizacija je okarakterisana kao veoma bitan korak u procesu dečijeg rada.

Izlaganje crteža i predmeta sada je obavezna stavka na kraju svakog kreativnog procesa.

Jednostavna forma daje deci prostora za formiranje apstraktnog mišljenja. Namenjen većem broju dece, nenametljivo ih umrežava, uči radu u grupi i stvara sredinu za vršnjačku edukaciju.

Marija Kojić je dizajnerka enterijera i nameštaja koja radi i živi u Beogradu. Diplomirala je 2015. godine na Filološko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer unutrašnja arhitektura. Master studije je upisala iste godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, modul dizajn enterijera i nameštaja. Nagrađena je kao najbolji student Filološko - umetničkog fakulteta iz oblasti primenjenih umetnosti. Bila je stipendista Fonda za mlade talente ,,Dositeja". Do sada je učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u Srbiji. Iza sebe ima realizovane projekte iz oblasti enterijera i produkt dizajna. Neformalno obrazovanje sticala je i kao polaznik druge generacije Nelt edukativnog programa. Aktivna je na različitim poljima kreativne industije. Radila je, kao deo tima, na projektu redizajna vizuelnog identiteta Nacionalnog parka Tara. Scenografija je još jedna od oblasti koju je imala priliku da istražuje radeći na autorskom filmu ,,Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića. Godine 2017. bila je učesnik međunarodne letnje škole u Skagenu, Danska, u organizaciji ONSDAGSSKOLEN mreže. Trenutno se najviše bavi razvojem nameštaja za decu predškolskog uzrasta. 

Fotografije: Nemanja Stojanović
Tehnička razrada i izrada prototipa - Object Constructors
Prostor - Galerija Novembar

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text