Završna vođenja na izložbi nakita u MPU

Završna vođenja na izložbi nakita u MPU

Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka!

Završna vođenja na izložbi nakita u MPU i predstavljanje kataloga izložbe, održavaju se u dva termina - 22. februara i 1. marta u 18 časova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu (Vuka Karadžića 18).

Nakon nešto više od tri meseca trajanja, izložba "Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka" autorke Mile Gajić, višeg kustosa MPU, ulazi u svoju završnu fazu. Izložba je naišla na izvanredan prijem kod publike, a naročito interesovanje pobudila su javna vođenja kroz izložbu petkom u 18 h, na kojima su svi ljubitelji nakita bili u prilici da kroz razgovor sa autorom neposredno upoznaju pojedinačna remek-dela antičkog i srednjovekovnog zlatarstva, ali i njihove skrivene poruke, velike ideje i umetničke uticaje.

Završna vođenja kroz izložbu biće priređena u petak 22. februara i  1. marta 2019. u 18 časova, što će biti i prilika da se verna publika i posetioci muzeja upoznaju i sa reprezentativnim katalogom koji je izašao iz štampe.

Ova publikacija nastavlja tradiciju izuzetnih izdanja Muzeja primenjene umetnosti, koja prate velike studijske izložbe posvećene specifičnim temama iz istorije primenjene umetnosti i dizajna. Izložba i katalog zasnovani su na ideji da najširoj publici ukažu na prisustvo tradicije antičkog zlatarstva na nakitu srpskog srednjeg veka, kroz primere prstenja i minđuša iz bogate kolekcije Muzeja primenjene umetnosti i izabranih komada iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije. Studijski tekst u katalogu izložbe ukazuje na poreklo i razvoj klasičnih formi prstenja i minđuša, složen svet simbola, značenja i različitih uloga nakita, bliskost tema i interpretaciju antičkih motiva i ideja u srednjovekovnom zlatarstvu.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text