Global

Svetlosna instalacija naše umetnice u Švedskoj

Cellula" je pobedničko rešenje konkursa za permanentnu umetničku instalaciju za novoizgrađeni kompleks gradske bolnice u Alingsås-u, rad naše umetnice Aleksandre Stratimirović.


 

 

 

”Cellula" je spomenik životu, oblikovan u formi monumentalnih skulptura. Osnovni i prepoznatljivi element je ćelija, koja gradi kompozicije u različitim veličinama i konstelacijama.

Na trgu, ispred glavnog ulaza u bolnicu, centralno je locirana monumentalna skulpturalna kompozicija.

Izložba "Njen krug" u Parizu

Nakon što je predstavljena u okviru Mikser festivala, izložba će od subote, 2. jula gostovati u Srpskom kulturnom centru, u Parizu.

 

 

 

 

Izložba prikazuje stvaralaštvo žena u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas. Nastala je na inicijativu Mikser organizacije, u sklopu "Ženijalnog" programa na ovogodišnjem Mikser festivalu, snažno obojenog temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva.
 

50 knjiga I 50 korica 2015


Objavljeno je najboljih 50 knjiga i 50 korica sa takmičenja 50 books I 50 covers 2015, koje svake godine organizuje Dizajn Observer u saradnji sa Američkim institutom za grafičku umetnost.


 

“10” by Marion Bataille

Posle knjige ABC3D, Marion Bataille objavljuje novu knjigu pod nazivom “10”.

 

 

Autor i ilustrator knjige je umetnica i grafički dizajner Marion Bataille, rođena 1963. godine. Diplomirala je na ESAG-u (School of Graphic Arts), i prvo je radila kao grafički dizajner i fotograf, a od 1997. godine i kao ilustrator.

 


Marion živi i radi u Francuskoj, u Parizu. Radi i za Pompidou Centre, Le Monde i druge renomirane francuske izdavače.

Internacionalna izložba plakata KONTAMINACIJA / CONTAMINATION na PAF-u

U okviru Podgorica Art Festivala, u organizaciji NVU FLUX, FLUID dizajn foruma i PAF-a, u četvrtak 20. septembra, otvorena je Internacionalna izložba plakata KONTAMINACIJA / CONTAMINATION.

 

 

 

KONTAMINACIJA je stvarna i simbolička. Možemo li simboličkim sredstvima da apelujemo na stvarnu. KONTAMINACIJA: prirode / kulturnog pejzaža / vizuelna / javnog diskursa / društvenih vrednosti… / bilo čega što nas može potaknuti da reagujemo u formi angažovanog plakata.

Milija Belić predsednik međunarodnog žirija u Kranju

Milija Belić, srpski multimedijalni umetnik i teoretičar umetnosti, izabran je za predsednika međunarodnog žirija ovogodišnjeg sedmog po redu Festivala likovnih umetnosti u Kranju.

 

 

 

Izložba Maria Javorana u LAUBI

Izložba crteža „Tvoje telo - moja kuća“ Maria Javorana, biće otvorena u subotu, 22. septembra u 20 časova u Laubi - kući za ljude i umetnost (Prilaz baruna Filipovića 23a) u Zagrebu.


Na otvaranju izložbe govoriće književnik i dramski umetnik Enes Kišević.


 

Treće predavanje u sklopu interdisciplinarnog projekta OSMICE

Treće predavanje u sklopu interdisciplinarnog projekta OSMICE u CGU "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju, biće održano u petak, 21. septembra s početkom u 12 časova.


Tema predavanja su protesti iz 1968. godine, a o njoj će govoriti predavači dr. Adnan Prekić i Petar Lekić.


 

Izložba "PERCEPCIJE: Žena po meri društva?" u Galeriji Matice srpske

British Council u saradnji sa regionalnim institucijama predstavlja drugu u nizu velikih izložbi u okviru umetničkog projekta ‘’Percepcije’’, pod nazivom ‘’Žena po meri društva?’’.

 

 

 

Ova velika izložba trajaće više od tri meseca i najavljuje se kao kulturni događaj sezone u Novom Sadu, a svečano će biti otvorena u petak, 28. septembra u 20 časova u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Otvorena izložba "Where after post-truth? Umetnost u svetu bez istine"

Na trećem spratu CGU „Miodrag Dado Đurić“. 18. septembra je otvorena izložba "Where after post-truth? Umetnost u svetu bez istine", istoričarke umetnosti Mirjane Dabović Pejović.


 

 

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text